sierpnia 15, 2012

LECZO

Jak tylko na rynku pojawi się papryka robię leczo. Pewnie każdy zna przepis na leczo i ma swoje ulubione. Ale może komuś zasmakuje moje.


SKŁADNIKI

  • papryka, najlepiej różnokolorowa;
  • kiełbasa cienka;
  • boczek wędzony;
  • cebula;
  • czosnek, jeśli ktoś lubi;
  • ogórki kiszone:
  • pomidory (mogą być z puszki);
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra.

WYKONANIE

Kiełbaskę, boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Wsypujemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. Później dokładamy ogórki i obrane za skórki pomidory. Przyprawiamy do smaku. Oczywiście można dodać jeszcze różne warzywa, smaczne jest też z pieczarkami, kabaczkiem czy cukinią. Wszystko zależy od tego co akurat mamy w zasięgu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger