sierpnia 05, 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Bardzo lubię ten serniczek. Robi się szybko, bardzo mało opada. Ja zrobiłam z brzoskwiniami i nektarynkami świeżymi, bardzo dojrzałymi. Smakował rewelacyjnie i bardzo szybko zniknął.


SKŁADNIKI

CIASTO

  • 3 szklanki mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 5 żółtek;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 paczka margaryny;

SER

  • 1 kg sera zmielonego ( ja używam z Wielunia);
  • 1 paczka masła;
  • 2 jajka;
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru;
  • puszka brzoskwiń;

BEZA

  • 5 białek pozostałych od ciasta;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

WYKONANIE

Ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Jedną zamrażamy, drugą rozkładamy na blachę. Masło na masę serową ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy ser, budynie. Dokładnie łączymy. Masę serową wylewamy na ciasto. Układamy cząstki brzoskwiń. Białka od ciasta ubijamy ze szklanką cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Nakładamy na owocach. Na to ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Ja piekłam około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger