Bardzo lubię ten serniczek. Robi się szybko, bardzo mało opada. Ja zrobiłam z brzoskwiniami i nektarynkami świeżymi, bardzo dojrzałymi. Smakował rewelacyjnie i bardzo szybko zniknął.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 3 szklanki mąki;
- 3 łyżki cukru;
- 5 żółtek;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 paczka margaryny;
SER
- 1 kg sera zmielonego ( ja używam z Wielunia);
- 1 paczka masła;
- 2 jajka;
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru;
- puszka brzoskwiń;
BEZA
- 5 białek pozostałych od ciasta;
- 1 szklanka cukru;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
WYKONANIE
Ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Jedną zamrażamy, drugą rozkładamy na blachę. Masło na masę serową ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy ser, budynie. Dokładnie łączymy. Masę serową wylewamy na ciasto. Układamy cząstki brzoskwiń. Białka od ciasta ubijamy ze szklanką cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Nakładamy na owocach. Na to ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Ja piekłam około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)