sierpnia 28, 2012

SERNIK BIAŁO-CZARNY

Ponieważ uwielbiam serniki, postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w necie. Niestety było to dawno i autora już nie pamiętam. Wyszedł wspaniały i na pewno zagości u mnie na dobre.


SKŁADNIKI

ciasto:

  • 40 dag mąki;
  • 6 łyżek cukru;
  • cukier wanilinowy;
  • 20 dag masła lub margaryny;
  • 1 łyżka kakao;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%.

masa serowa:

  • 1 kg sera (u mnie z wiaderka „Mój ulubiony”);
  • 1,5 szkl. cukru;
  • 4 łyżki stopionego masła;
  • 5 jaj;
  • 1 budyń śmietankowy.

WYKONANIE

Ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części, chowamy do zamrażalnika. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy zmielony ser, tłuszcz, budyń. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę ciasta wykładamy na blachę, wylewamy ser. Na wierzchu trzemy drugą cześć ciasta. Pieczemy ok.70 min. (ja w blasze 33x25 cm).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger