Następne ciasto z serii: „na święta” :). Na moim blogu jest już przepis na ciasto miodowe z orzechami, bardzo słodkie i dobre. Postanowiłam więc troszkę pogmerać w recepturze, by wyszło coś dobrego i równie pysznego. Zrobiłam krem z sera gotowanego i orzechowego kajmaku. Możecie sobie tylko wyobrazić jak smakowało... niebo w gębie :).
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 50 dag mąki;
- 1 łyżeczka sody;
- 2 łyżki mleka;
- 10 dag miodu;
- 10 dag masła;
- 2 jajka;
- 2 łyżki cukru.
Na krem:
- 1 kg sera z wiaderka;
- 0,5 szklanki cukru;
- puszka kajmaku orzechowego;
- 20 dag masła;
- 3 jajka;
- 3 łyżki maki ziemniaczanej;
- kakao do posypania;
- płatki czekolady Decorada Delecta;
- cukier wanilinowy Delecta.
WYKONANIE
Najpierw zabieramy się do zrobienia ciasta. Miód z cukrem podgrzewamy, następnie dodajemy mleko i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Mąkę i sodę przesiewamy, dodajemy jajka i dolewamy miód. Zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 4 części. Każdy placek pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut.
Teraz pora na krem. Jajka miksujemy z mąką, dodając troszkę sera. W rondlu rozpuszczamy masło, cukier i kajmak. Dodajemy ser – wszystko razem gotujemy do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Wlewamy jajka z mąką. Energicznie mieszamy. Masa musi „zabulgotać”. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Wierzch posypujemy kakao oraz posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)