grudnia 29, 2015

CIASTO MIODOWE ZE SEREM

Następne ciasto z serii: „na święta” :). Na moim blogu jest już przepis na ciasto miodowe z orzechami, bardzo słodkie i dobre. Postanowiłam więc troszkę pogmerać w recepturze, by wyszło coś dobrego i równie pysznego. Zrobiłam krem z sera gotowanego i orzechowego kajmaku. Możecie sobie tylko wyobrazić jak smakowało... niebo w gębie :).

CIASTO MIODOWE ZE SEREM

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 50 dag mąki;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 2 łyżki mleka;
  • 10 dag miodu;
  • 10 dag masła;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki cukru.

Na krem:
  • 1 kg sera z wiaderka;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • puszka kajmaku orzechowego;
  • 20 dag masła;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej;
  • kakao do posypania;
  • płatki czekolady Decorada Delecta;
  • cukier wanilinowy Delecta.

WYKONANIE 

Najpierw zabieramy się do zrobienia ciasta. Miód z cukrem podgrzewamy, następnie dodajemy mleko i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Mąkę i sodę przesiewamy, dodajemy jajka i dolewamy miód. Zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 4 części. Każdy placek pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut.
Teraz pora na krem. Jajka miksujemy z mąką, dodając troszkę sera. W rondlu rozpuszczamy masło, cukier i kajmak. Dodajemy ser – wszystko razem gotujemy do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Wlewamy jajka z mąką. Energicznie mieszamy. Masa musi „zabulgotać”. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Wierzch posypujemy kakao oraz posypką czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger