Przyznam się, że ciasteczka robię bardzo rzadko. Zawsze uważałam, że przygotowanie ich jest czasochłonne. Okazało się, że wcale tak nie musi być. Ciasteczka buzie robi się szybko. Wystarczy pokroić jabłka, rozwałkować ciasto i upiec. Takie ciasteczka są pyszne, delikatne, wilgotne, nie słodkie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pycha.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki pszennej;
- 25 dag masła;
- 25 dag twarogu zmielonego;
- szczypta soli;
- jabłka;
- cynamon;
- cukier puder.
WYKONANIE
Z mąki, masła, sera, soli zagniatamy szybko ciasto. Chowamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie obieramy i kroimy na ósemki jabłka. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła. Nakładamy cząstkę jabłka, posypujemy cynamonem. Składamy na pół. Pieczemy około 30 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Wychodzi około 25 ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)