listopada 30, 2014

CIASTO CZEKOLADOWE

W poprzednim poście dokonałam wyboru herbatki jakże pasującej do tej pory roku. Teraz przyszedł czas na dobranie do niej czegoś wyjątkowego i smacznego. Wybór padł na ciasto czekoladowe. Ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu a przy tym bajecznie smakuje. Jeśli nie wierzycie, wykonajcie je według tego przepisu. Zapewniam, że nie pożałujecie a placuszek ten wpłynie na poprawę humoru w ten mroźny dzień. Zapraszam.

CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:
  • 12 dag czekolady gorzkiej;
  • 3 łyżki mleka;
  • 15 dag masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 jajka;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka ciemnego kakao.

WYKONANIE:

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku – stale miksując. Pora na czekoladę. Lejemy cienkim strumieniem (uwaga może się zwarzyć, ale to w niczym nie przeszkadza). Teraz zostały nam do dodania tylko suche składniki. Mąkę, proszek, kakao przesiewamy i dodajemy porcjami do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej smakuje polane polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger