września 23, 2014

CIASTO ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI

Trudno w to uwierzyć, ale stało się. Wczoraj skończyło się lato a dzisiaj mamy pierwszy dzień jesieni. Trzeba schować sandałki i letnie bluzeczki a wyciągnąć kalosze i sweterki. Mam nadzieję, że jesień będzie pogodna i słoneczna. Ponieważ jesień kojarzy mi się z ostatnimi śliwami, więc dzisiaj ciasto z tymi owocami. Ale nie takie zwykłe kruche czy ucierane, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa nadaje ciastu inny specyficzny smak. Ja bardzo lubię ciasta razowe czy orkiszowe, więc i te ze śliwkami musiało być takie.

CIASTO ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mąki orkiszowej;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 25 dag sera twarogowego (mielonego);
  • 3 jajka;
  • 8 łyżek oleju;
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Kruszonka:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 12,5 dag masła;
  • dodatkowo około1 kg śliwek.

WYKONANIE

Twaróg miksujemy z jajkami, olejem, mlekiem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy do mokrych składników i chwilę jeszcze wszystko miksujemy. Ciasto wykładamy na blachę (20x23 cm). Na cieście układamy wydrążone śliwki skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy nią owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

CIASTO ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger