Choć brak wolnego czasu, mimo to w wolnej chwili zrobiłam piernik z piwem. Ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne a w smaku nie wyczuwa się piwa. Polecam, bo warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 20 dag masła lub margaryny;
- 3/4 szklanki cukru (może być brązowy);
- 3/4 szklanki miodu;
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników;
- 1 łyżka kakao;
- 3 jajka;
- 1 szklanka ciemnego piwa (dałam Karmi);
- 2, 5 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki sody;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE
W garnku rozpuszczamy masło/margarynę, dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy piwo i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W misce ubijamy jajka i dodajemy je do masy z piwem, mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wlewamy do blaszki (20x23 cm) i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)