lipca 28, 2014

PIERNIK Z PIWEM

Choć brak wolnego czasu, mimo to w wolnej chwili zrobiłam piernik z piwem. Ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne a w smaku nie wyczuwa się piwa. Polecam, bo warto spróbować.

PIERNIK Z PIWEM

SKŁADNIKI
  • 20 dag masła lub margaryny;
  • 3/4 szklanki cukru (może być brązowy);
  • 3/4 szklanki miodu;
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników;
  • 1 łyżka kakao;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka ciemnego piwa (dałam Karmi);
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 łyżeczki sody;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


WYKONANIE

W garnku rozpuszczamy masło/margarynę, dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy piwo i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W misce ubijamy jajka i dodajemy je do masy z piwem, mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wlewamy do blaszki (20x23 cm) i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger