Dzisiaj następna propozycja dla matek karmiących dzieci z alergią. Ja muszę unikać wszelkiego nabiału i jajek. Niestety są to produkty, bez których trudno zrobić jakiekolwiek ciasto. A ponieważ jestem szarlotkowym łasuchem, to i taka pyszna propozycja. W ciągu 2 tygodni zjadłam aż 4 duże blachy tego ciasta, taka byłam wyposzczona. Polecam gorąco ten pyszny i zdrowy przepis na szalotkę.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki (ja daję razową, orkiszową, pszenną - taką mieszankę);
- 1 niepełna szklanka cukru;
- 0,5 szklanki przegotowanej wody (jak dajecie mąkę razową to troszkę więcej);
- 0,5 szklanki oleju budwigowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 kg jabłek;
- 2 słoiczki prażonych jabłek.
WYKONANIE
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy. 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę, na to ścieramy obrane jabłka i jabłka ze słoiczka. Z pozostałego ciasta robimy na wierzchu kratkę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)