kwietnia 28, 2014

PULPETY INDYCZE W SOSIE WARZYWNYM

Dzisiaj propozycja obiadowa i bardzo dietetyczna. Jest smaczna i zdrowa. Wspomnę tylko, że takie pulpeciki robi się bardzo szybko. Ja podaję je z makaronem razowym (pomaga przy zaparciach, szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym).

PULPETY INDYCZE W SOSIE WARZYWNYM

SKŁADNIKI
  • 0,50 kg mięsa mielonego indyczego;
  • 2 łyżki kaszy manny;
  • 1 jajko;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • kawałek selera;
  • kawałek pora;
  • ziele angielskie;
  • listek laurowy;
  • makaron razowy rurki;
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu.


WYKONANIE

Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wodą, dodajemy listka laurowego i ziele angielskie. Zagotowujemy. Z mięsa, kaszy manny, jajka, soli i pieprzu robimy kuleczki. Wielkość zależy od nas. Wrzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody. Ot cała trudność :). Smacznego!

PULPETY INDYCZE W SOSIE WARZYWNYM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger