Dzisiaj propozycja obiadowa i bardzo dietetyczna. Jest smaczna i zdrowa. Wspomnę tylko, że takie pulpeciki robi się bardzo szybko. Ja podaję je z makaronem razowym (pomaga przy zaparciach, szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym).
SKŁADNIKI
- 0,50 kg mięsa mielonego indyczego;
- 2 łyżki kaszy manny;
- 1 jajko;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 marchewki;
- 1 pietruszka;
- kawałek selera;
- kawałek pora;
- ziele angielskie;
- listek laurowy;
- makaron razowy rurki;
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu.
WYKONANIE
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wodą, dodajemy listka laurowego i ziele angielskie. Zagotowujemy. Z mięsa, kaszy manny, jajka, soli i pieprzu robimy kuleczki. Wielkość zależy od nas. Wrzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody. Ot cała trudność :). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)