listopada 24, 2013

NAJLEPSZA SZARLOTKA

Bardzo popularna na blogach jest teraz szarlotka z serkiem homogenizowanym bez jajek. A jak już wiecie, jestem szarlotkowym łakomczuchem, więc musiałam zrobić ją i ja. Do mojego ciasta dodałam mąkę orkiszową zmieszaną z mąka pszenną i zamiast cukru dodałam stewię w proszku. Ciasto wyszło pyszne a połówki jabłek, prócz smaku, dodają mu dekoracyjny wygląd. Polecam, kto jeszcze nie robił tej szarlotki niech szybko nadrabia zaległości.

NAJLEPSZA SZARLOTKA

SKŁADNIKI
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej;
  • 170 g serka homo waniliowego;
  • 150 g serka homo czystego;
  • 200 g masła;
  • 4 łyżki stewii w proszku lub 1 szklanka cukru pudru;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • jabłka.

WYKONANIE

Mąki i proszek przesiewamy. Dodajemy stewię, serki, masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę (33x25) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Obieramy jabłka i przekrawamy na pół, oczywiście środki wydrążamy. Układamy na cieście jedno koło drugiego, wybrzuszeniem do góry. Teraz rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i układamy na jabłkach, lekko dociskając i sklejając brzegi. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

NAJLEPSZA SZARLOTKA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger