września 07, 2013

PIERNIK Z HERBATĄ PRZEKŁADANY JABŁKAMI

Oto przepis na przepyszny i szybki piernik (podpatrzyłam go tu). Zmieniłam trochę przepis i u mnie zamiast kremu użyte są zdrowsze i mniej słodkie jabłuszka. Piernik dzięki herbacie jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Tak przygotowany kojarzy mi się z jesienią i zimą.

PIERNIK Z HERBATĄ PRZEKŁADANY JABŁKAMI

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 szklanka miodu (może być sztuczny);
  • 1 szklanka oleju;
  • 0,5 szklanki cukru brązowego;
  • 1 szklanka mocnego naparu herbacianego (u mnie 2 torebki herbaty na szklankę);
  • 1 łyżka przyprawy do piernika;
  • 1 łyżka sodki;
  • szczypta soli;
  • 4 jajka;
  • słoik prażonych jabłek;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • ewentualnie polewa, migdały i orzechy do posypania wierzchu.

WYKONANIE

Zaczynamy od zaparzenia szklanki herbaty, musi być to mocy napar. Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy olej i herbatę. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Białka ubijamy ze solą, delikatnie łączymy z ciastem. Blaszkę o wymiarach 33x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy na pół. Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Przekładamy piernik. Dekorujemy polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger