maja 21, 2013

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM

Na blogach królują teraz ciasta z rabarbarem, więc i ja postanowiłam takowe zrobić. Pamiętam lata młodzieńcze, kiedy to wcinało się surowy rabarbar moczony w cukrze. Buzia wykrzywiała się od kwaśnego smaku, ale co tam, wcinało się aż uszy się trzęsły :). Moje ciasto rabarbarowe wyszło wilgotne i nie za słodkie. Na pewno na tej propozycji nie skończę przygody z rabarbarem. W tym roku upichcę coś jeszcze.

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM

SKŁADANKI
  • 2 szklanki mąki;
  • 0,5 paczki margaryny;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • mały serek Danio waniliowy lub 1/3 szklanki mleka;
  • szczypta soli;
  • 4-5 gałązek rabarbaru;
  • cukier wanilinowy.

WYKONANIE

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy porcjami na przemian ze serkiem. Chwilę jeszcze miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch układamy obrany i pokrojony rabarbar. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger