Wspomnień po Dietetycznych Rewolucjach ciąg dalszy. Tak, jak obiecałam w poprzednim wpisie, przedstawię Wam dwie sałatki, które przygotowałam na spotkaniu. Będą to: sałatka z gruszką oraz wiosenna sałatka.
Trudno było się zdecydować jaką sałatkę przyrządzić. Szef kuchni Mirosław Jabłoński przygotował dla nas mnóstwo składników do ich przygotowania. Począwszy od owoców (miedzy innymi truskawki, winogrona, gruszki, jabłka, ananas, arbuz czy pomarańcze) po bukiet warzyw (z botwiną, szparagami, kalafiorem czy brokułami na czele).
Od przeróżnych sałat, kiełków (nawet z buraka) po sery, ryby i wędliny. Nie zabrakło też migdałów, orzechów czy pestek dyni. Wspomnieć jeszcze trzeba o dużej ilości różnego rodzaju olejów firmy Oleofarm. Widzicie więc, w jak szerokiej gamie produktów mogliśmy wybierać.
SAŁATKA Z GRUSZKĄ
Przejdźmy więc do pierwszej sałatki – sałatki z gruszką. Do jej przygotowania nie potrzebujemy dużej ilości składników. Jak słusznie zauważył szef kuchni, do przyrządzenia sałatek powinniśmy użyć maksymalnie 5 składników. W mojej sałatce gruszka nie tylko odpowiada za walory smakowe, ale pełni ona również rolę dekoracyjną.
SKŁADNIKI
- 1 gruszka;
- miks sałat (lodowa, roszponka, rukola, dębolistna);
- winogrona ciemne i zielone;
- orzechy włoskie;
- 3 gatunki sera (pleśniowy, kozi, żółty);
- do ozdoby użyłam kiełków z buraka.
DRESSING:
- sok z pomarańczy;
- sok z cytryny;
- olej z pestek dyni Oleofarm;
- pieprz.
WYKONANIE
Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ósemkę i rozkładamy na sałacie. Winogrono przekrawamy na pól, wyciągamy pestki i układamy między kawałkami gruszki. Sery kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1x1cm. Orzechy gotujemy 3 minuty, odsączamy i posypujemy sałatkę. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę.
WIOSENNA SAŁATKA
Oto prawdziwie kolorowa i wiosenna sałatka. Może nie wygląda efektownie, ale zapewniam Was, jest bardzo smaczna.
SKŁADNIKI
- miks sałat;
- kiełki (jakie kto lubi);
- pomidorki koktajlowe;
- ogórek zielony;
- papryka żółta i czerwona;
- rzodkiewka;
- szczypior;
- ser pleśniowy i żółty;
- cebula czerwona;
- pomarańcza;
- pestki dyni solone Oleofarm;
- orzechy włoskie.
DRESSING:
- olej arachidowy Oleofarm;
- ocet balsamiczny biały;
- pieprz;
- szczypta cukru.
WYKONANIE
Sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki przekrawamy na pół. Ogórek i rzodkiewkę kroimy w pół talarki a paprykę w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka a szczypior siekamy. Ser kroimy w kosteczkę 1x1 cm. Wszystkie warzywa posypujemy pestkami dyni i orzechami. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Polewamy dobrze wymieszanym dressingiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)