Blok z makaronu jest pyszną propozycją na obiad lub kolację. Do jego przygotowania nie potrzeba wyszukanych i drogich składników. Przygotowuje się go szybciutko, najdłużej trwa jego pieczenie. Efektownie wygląda i jest bardzo smaczny. Jeśli chcemy kogoś bliskiego zaskoczyć niecodzienną potrawą, bądź zostanie nam trochę makaronu, śmiało proponuję przygotowanie właśnie tego dania.
SKŁADNIKI
- 0, 50 kg mięsa mielonego;
- 1 cebula;
- 0,5 papryki czerwonej;
- 7 pieczarek;
- 5 plastrów sera żółtego;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 jaja;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 0,5 paczki makaronu Jastrzębski rurki*;
- sól i pieprz;
- garść natki;
- cukinia.
WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa lekko przesmażamy w rondelku z odrobiną oleju. Przesmażone i ostudzone warzywa dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, pokrojoną natkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Teraz czas na cukinię. Myjemy ją i kroimy na cienkie plastry.
Keksówkę (31x12cm) wykładamy cukinią tak, aby plastry wystawały poza foremkę. Na cukinię kładziemy połowę ilości mięsa mielonego, na to makaron, który przekładamy serem żółtym w celu sklejenia warstw. Na makaron układamy resztę mięsa. Przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Pieczemy ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
*Do bloku użyłam makaronu Jastrzębskiego rurki. Makarony te produkowane są z zastosowaniem technologii próżniowej. Usunięcie powietrza z produktu powoduje, iż makarony posiadają lepsze właściwości organoleptyczne, zwięzłą strukturę, a ich powierzchnia jest idealnie gładka. Makarony Jastrzębskie produkowane są na bazie świeżych jaj i najwyższej jakości mąki makaronowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)