Przepis, który dziś Wam polecę pobił wszelkie rekordy szybkości przygotowania ciasta. Oto główna bohaterka – szarlotka sypana. Ciasto bardzo smaczne, mające jednak sporą wadę: bardzo szybko znika ze stołu :). Najdłużej trwa obieranie i ścieranie jabłek.
SKŁADNIKI
- 1,5 szkl. mąki pszennej;
- 1,5 szkl. kaszy manny;
- 1 szkl. cukru (ja dałam ¾ szkl. brązowego);
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 150 g zamrożonego masła;
- 1,5 kg jabłek;
- łyżeczka cynamonu.
WYKONANIE
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części i przekładamy je jabłkami w kolejności: ciasto/jabłka/ciasto/jabłka/ciasto. Na wierzch ścieramy masło. Ja wierz posypała brązowym cukrem. Utworzyła się chrupiąca skorupka. Proponuję także podziurkować ciasto wykałaczką, aby masło przeszło przez wszystkie warstwy. Pieczemy do momentu, aż wierzch będzie zarumieniony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)