października 09, 2012

ŚLEDŹ W OLIWIE

Naszła mnie wielka ochota na śledziki. Przyrządza się je w miarę szybko i zjada jeszcze szybciej. Są przepyszne.


SKŁADNIKI

  • śledzie matijas;
  • cebula;
  • natka pietruszki;
  • olej;
  • pieprz;
  • musztarda lub sok z cytryny

WYKONANIE

Śledzie kroimy w małe kawałki, cebulkę kroimy w cieniutkie piórka i przelewamy wrzątkiem, natkę drobno siekamy.
W słoiczku układamy warstwami: śledzie, cienko smarujemy musztardą, zasypujemy cebulą i natką. Posypujemy pieprzem. I tak następne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na końcu zalewamy olejem. Najlepiej jeść następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger