października 07, 2012

CHLEBEK BANANOWY

Widziałam na blogach mnóstwo przepisów na chlebki bananowe. Sama jeszcze nigdy go nie robiłam. Ponieważ miałam 2 bardzo dojrzałe banany, postanowiłam spróbować. Wyszedł rewelacyjnie. Jest wilgotny a w smaku daje się wyczuć banany i cynamon. Polecam go na długie wieczory. 


SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe banany;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego;
  • 1 jajko;
  • 0,75 szkl. cukru brązowego (dałam biały);
  • 0,25 szkl. oliwy;
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 0,5 szkl. maki pszennej zwykłej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżka kakao;
  • rodzynki, orzechy, owoce goji, kawałki czekolady.

WYKONANIE

Musimy przygotować 3 naczynia. W pierwszym rozgniatamy banany widelcem lub blenderem, dodajemy sodę i jogurt. Do drugiej miseczki wbijamy jajko, wsypujemy cukier i dolewamy oliwę. W trzecim naczyniu znajdą się suche składniki czyli mąki, proszek, sól, kakao i cynamon. Zawartość każdej miseczki mieszamy. Składniki z 2 miski przelewamy do 1. A następnie wszystko wlewamy do miski 3. Teraz wszystko razem miksujemy. Dosypujemy bakalie i czekoladę. Pieczemy ok. godziny (ja piekłam ponad godzinę, bo miałam małą foremkę silikonową i ciasto było wysokie). Wy też musicie koniecznie spróbować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger