Widziałam na blogach mnóstwo przepisów na chlebki bananowe. Sama jeszcze nigdy go nie robiłam. Ponieważ miałam 2 bardzo dojrzałe banany, postanowiłam spróbować. Wyszedł rewelacyjnie. Jest wilgotny a w smaku daje się wyczuć banany i cynamon. Polecam go na długie wieczory.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany;
- 1 łyżeczka sody;
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego;
- 1 jajko;
- 0,75 szkl. cukru brązowego (dałam biały);
- 0,25 szkl. oliwy;
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 0,5 szkl. maki pszennej zwykłej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżka kakao;
- rodzynki, orzechy, owoce goji, kawałki czekolady.
WYKONANIE
Musimy przygotować 3 naczynia. W pierwszym rozgniatamy banany widelcem lub blenderem, dodajemy sodę i jogurt. Do drugiej miseczki wbijamy jajko, wsypujemy cukier i dolewamy oliwę. W trzecim naczyniu znajdą się suche składniki czyli mąki, proszek, sól, kakao i cynamon. Zawartość każdej miseczki mieszamy. Składniki z 2 miski przelewamy do 1. A następnie wszystko wlewamy do miski 3. Teraz wszystko razem miksujemy. Dosypujemy bakalie i czekoladę. Pieczemy ok. godziny (ja piekłam ponad godzinę, bo miałam małą foremkę silikonową i ciasto było wysokie). Wy też musicie koniecznie spróbować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)