września 27, 2012

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

Przepis ten pochodzi z „Poradnika Domowego”. Zaletą tego ciasta jest fakt, że jest bez tłuszczu. W smaku bardzo przypomina biszkopt. Suche ciasto równoważone jest przez wilgotne jabłka. Do herbatki czy kawki w sam raz.


SKŁADNIKI

  • 2 szkl. mąki pszennej;
  • 4 jaja;
  • 1 szkl. cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • cukier wanilinowy;
  • 1 kg jabłek.

WYKONANIE

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cukier wanilinowy. Starannie mieszamy. Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Do formy silikonowej (bez wykładania papierem do pieczenia i smarowania tłuszczem) wlewamy tyle ciasta, aby zakryło dno, następnie układamy część jabłek. Owoce zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 min, ja w formie o średnicy 24 cm). Po ostygnięciu możemy przyozdobić nasz wypiek rzadszą polewą czekoladową, aby ta wsiąkła w ciasto. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger