Przepis ten pochodzi z „Poradnika Domowego”. Zaletą tego ciasta jest fakt, że jest bez tłuszczu. W smaku bardzo przypomina biszkopt. Suche ciasto równoważone jest przez wilgotne jabłka. Do herbatki czy kawki w sam raz.
SKŁADNIKI
- 2 szkl. mąki pszennej;
- 4 jaja;
- 1 szkl. cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- cukier wanilinowy;
- 1 kg jabłek.
WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cukier wanilinowy. Starannie mieszamy. Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Do formy silikonowej (bez wykładania papierem do pieczenia i smarowania tłuszczem) wlewamy tyle ciasta, aby zakryło dno, następnie układamy część jabłek. Owoce zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 min, ja w formie o średnicy 24 cm). Po ostygnięciu możemy przyozdobić nasz wypiek rzadszą polewą czekoladową, aby ta wsiąkła w ciasto. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)