września 18, 2012

PIERNIK Z JABŁKAMI

Jest to ulubione ciasto mojego męża. Dlatego też bardzo często go robię. Wszyscy, którzy go próbowali, zachwycali się nim. Dlatego teraz Wam polecam ten smaczny przepis.


SKŁADNIKI

  • 3 szkl. przecieru z jabłek (ja używam za słoiczka);
  • 2 szkl. cukru;
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej firmy Prymat;
  • 1 kostka margaryny;
  • 4 szkl. mąki pszennej;
  • 1 przyprawa do pierników Prymat;
  • 2 jaja;
  • 1 łyżeczka cynamonu firmy Prymat;
  • 1 łyżka kakao;
  • bakalie.

WYKONANIE 

Jabłka, cukier oraz margarynę wrzucamy go garnka i zagotowujemy. Uzyskaną tak masę jabłkową studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, w tym przyprawę do pierników oraz cynamon mielony firmy Prymat. Dzięki nim nasz placek otrzyma niepowtarzalny, korzenny smak a aromat jeszcze długo po upieczeniu będzie unosił się w całym domu.
W tym miejscu pokuszę się o anegdotę. W czasie kiedy piekłam placek, za oknem trwały prace ociepleniowe budynku. Uwierzcie mi, cały czas robotnicy pukali do okna z prośbą o kawałek ciasta. Niestety mam dobre serduszko i dla męża została tylko połowa piernika.
Wracając do naszego wypieku, wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy około jednej godziny (u mnie w blasze 25x20 cm). Po ostygnięciu, jeśli ktoś ma takie życzenie, może udekorować placek czekoladową polewą. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger