września 21, 2012

BURACZKI NA ZIMĘ

Polecam Wam dwa przepisy na smaczne buraczki na zimę. Robię je co roku, ukrywając skrzętnie w zaciemnionej spiżarni. Kiedy za oknem biel i mróz opanowuje świat, wyciągam jeden ze słoiczków, otwieram i cieszę się smakami lata.


I przepis: „Buraczki z papryką”:

Składniki:

  • 3 kg buraków;
  • 4 cebule;
  • 5 papryk.

Zalewa:

  • 1 szkl. octu (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);
  • 1 szkl. cukru (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);
  • 0,5 szkl. oleju.

Wykonanie:

Gotujemy buraki do miękkości (w szybkowarze gotuję ok. 40 min). Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Obieramy cebulę i paprykę, po czym kroimy je w kostkę i lekko dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane dodajemy do startych buraków. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy składniki zalewy i dodajemy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 15 min. po czym wyjmujemy i odwracamy „do góry nogami”.


II przepis: „Buraczki z czosnkiem”:

Składniki:

  • 2 kg buraków;
  • 1 główka czosnku (jeśli ktoś nie jest smakoszem czosnku może użyć tylko 3 ząbki);
  • 3 cebule.

Zalewa:

  • 1/3 szklanki octu;
  • ¾ szklanki wody;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1 łyżka soli.

Wykonanie:

Zaczynamy podobnie, jak w poprzednim przepisie, czyli gotujemy buraki do miękkości. Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy i wszystko dodajemy do buraków. Zagotowujemy zalewę i zalewamy warzywa. Tak otrzymaną miksturę zostawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wszystkie smaki się wymieszają. Po upływie 2 godzin przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger