Polecam Wam dwa przepisy na smaczne buraczki na zimę. Robię je co roku, ukrywając skrzętnie w zaciemnionej spiżarni. Kiedy za oknem biel i mróz opanowuje świat, wyciągam jeden ze słoiczków, otwieram i cieszę się smakami lata.
I przepis: „Buraczki z papryką”:
Składniki:
- 3 kg buraków;
- 4 cebule;
- 5 papryk.
Zalewa:
- 1 szkl. octu (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);
- 1 szkl. cukru (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);
- 0,5 szkl. oleju.
Wykonanie:
Gotujemy buraki do miękkości (w szybkowarze gotuję ok. 40 min). Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Obieramy cebulę i paprykę, po czym kroimy je w kostkę i lekko dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane dodajemy do startych buraków. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy składniki zalewy i dodajemy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 15 min. po czym wyjmujemy i odwracamy „do góry nogami”.
II przepis: „Buraczki z czosnkiem”:
Składniki:
- 2 kg buraków;
- 1 główka czosnku (jeśli ktoś nie jest smakoszem czosnku może użyć tylko 3 ząbki);
- 3 cebule.
Zalewa:
- 1/3 szklanki octu;
- ¾ szklanki wody;
- 0,5 szklanki cukru;
- 1 łyżka soli.
Wykonanie:
Zaczynamy podobnie, jak w poprzednim przepisie, czyli gotujemy buraki do miękkości. Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy i wszystko dodajemy do buraków. Zagotowujemy zalewę i zalewamy warzywa. Tak otrzymaną miksturę zostawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wszystkie smaki się wymieszają. Po upływie 2 godzin przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)