Drożdżowce należą do moich ulubionych ciast. Kiedyś jednak bardzo rzadko je robiłam, ponieważ trzeba było długo wygniatać ciasto. Jednak niedawno dostałam przepis na szybki drożdżowiec, który praktycznie robi się sam! Postanowiłam spróbować i efekt, jak widać jest wspaniały, a do tego kwaśne owoce. Pychotka!
SKŁADNIKI
- 10 dag drożdży;
- 1 szkl. cukru;
- 1 szkl. oleju;
- 1 szkl. letniego mleka;
- 4 całe jaja rozbełtać;
- 4 szkl. mąki pszennej.
WYKONANIE
Składniki wsypujemy do miski w takiej kolejności, jak są podane powyżej. Zostawiamy na 2 godziny, po tym czasie mieszamy mikserem. Można ułożyć owoce na wierzchu i posypać kruszonką. Piec ok. godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)