czerwca 12, 2012

ZEBRA

 Ciasto, które robię od lat i zawsze się udaje. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.


SKŁADNIKI

  • 5 jajek;
  • 1,5 szkl. cukru;
  • 2,5 szkl. mąki pszennej;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szkl. przegotowanej zimnej wody;
  • 1 szkl. oleju;
  • 3 łyżki kakao.

WYKONANIE

Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dolewamy wodę i olej. Chwilę razem mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Lejemy ciasto na środek tortownicy, na zmianę raz ciemne, raz białe ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny. Ciasto jest najlepsze z polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger