Ciasto, które robię od lat i zawsze się udaje. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI
- 5 jajek;
- 1,5 szkl. cukru;
- 2,5 szkl. mąki pszennej;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szkl. przegotowanej zimnej wody;
- 1 szkl. oleju;
- 3 łyżki kakao.
WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dolewamy wodę i olej. Chwilę razem mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Lejemy ciasto na środek tortownicy, na zmianę raz ciemne, raz białe ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny. Ciasto jest najlepsze z polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)