Pasztet robię z mięsa gotowanego z rosołu (mięso z rosołu obieram i zamrażam). Jest pyszny a do tego wiemy, co znajduje się w środku.
SKŁADNIKI
- mięso gotowane z rosołu (wołowina, kurczak, indyk) 1-1,5 kg;
- wątróbka drobiowa ok. 30 dag;
- podgardle ok. 0,70 dag;
- można dodać boczek wędzony ok. 0,40 dag;
- warzywa takie jak na rosół;
- cebula;
- bułka 2 szt;
- jajka 3 szt;
- przyprawy (sół, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek);
WYKONANIE
Podgardle zalewamy wodą tak, aby tylko przykryło. Dodajemy warzywa i prużymy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy rozmrożone mięso i wędzony boczek. Wątróbkę przesmażamy na smalcu, dodajemy cebulkę. Przekręcamy maszynką (najlepiej 2 razy) mięso, boczek, wątróbkę z cebulką, bułki po namoczeniu, warzywa (tu uwaga, pasztet z warzywami ma krótszy termin do spożycia). Do masy dodajemy żółtka, ubitą pianę, przyprawy. Masa powinna być luźna, można dolać wody z gotowania podgardla. Wszystko przekładamy do foremek i pieczemy ok. 1 godz. Pasztetu wychodzi sporo, ale po ostudzeniu możemy go przecież zamrozić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)