Ciasto to robię, aby wykorzystać białka, które mi pozostaną np. po makowcu.
SKŁADNIKI
- 1 szkl. białek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. maku suchego
- 0,5 paczki masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
POLEWA
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szkl. cukru pudru
- wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem i proszkiem. Na końcu dolewamy olejek. Pieczemy ok. 1 godziny.
Najlepiej smakuje polany polewą czekoladową. Można również posypać go cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)