maja 16, 2012

PIEGUS

 Ciasto to robię, aby wykorzystać białka, które mi pozostaną np. po makowcu.


SKŁADNIKI

  • 1 szkl. białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. maku suchego
  • 0,5 paczki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
 
POLEWA

  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając
        
WYKONANIE

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem i proszkiem. Na końcu dolewamy olejek. Pieczemy ok. 1 godziny.
Najlepiej smakuje polany polewą czekoladową. Można również posypać go cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger