maja 31, 2012

BISZKOPT ANANASOWO-KOKOSOWY

 Ciasto jest bardzo dobre, robi się dosyć szybko. Co ważne, nie jest drogie a smakuje rewelacyjnie.


SKŁADNIKI

upieczony biszkopt (przepis znajdziesz tu)

KREM

  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,30 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka ananasów
  • 1 cytryna

POSYPKA

  • paczka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka cukru

WYKONANIE

Biszkopt delikatnie nasączyć (woda, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, cukier). Odlewamy sok z ananasów, dopełniamy wodą, aby płynu było 0,5 l. Odlewamy trochę w kubeczek a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W kubeczku rozrabiamy mąki, dodajemy do reszty i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu ucieramy z masłem, dodajemy sok z cytryny i pokrojone w kosteczkę ananasy. Masę wykładamy na biszkopt. Wiórki, margarynę i cukier przesmażamy na złoty kolor na patelni, ciągle mieszając. Uwaga szybko się przypala!!! Posypujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger