stycznia 03, 2016

CAKE POPS

Cake pops to nic innego jak ciasteczka na patyku. U mnie powstały z poświątecznych, suchych ciast. Jak to zwykle bywa na święta, ciast na stole jest moc. Później jednak trzeba uciekać się do pewnych chwytów, aby jedzenie się nie zmarnowało. I właśnie w ten sposób powstały moje pyszne cake pops.

CAKE POPS

SKŁADNIKI
  • około 40 dag suchego ciasta z proszkiem do pieczenia Delecta (piernik, biszkopt, babka, ewentualnie kupne ciastka)
  • 12 dag serka mascapone;
  • 30 dag nutelli lub czekolady;
  • około 10 dag masła;
  • posypka maczek smak truskawkowy;
  • posypka maczek smak owocowy tutit frutti;
  • posypka maczek smak mango;
  • posypka owocowy smak;
  • patyki do lizaków.

WYKONANIE

Ciasto kruszymy, aby powstały okruchy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (troszeczkę odlewamy do polania kuleczek). Dodajemy serek. Do masy czekoladowej dodajemy pokruszone ciasto. Wszystko dobrze mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki. Gotowe kuleczki nakładamy na patyczek. Polewamy pozostawiona wcześniej czekoladą i posypujemy kolorowa posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger