Cake pops to nic innego jak ciasteczka na patyku. U mnie powstały z poświątecznych, suchych ciast. Jak to zwykle bywa na święta, ciast na stole jest moc. Później jednak trzeba uciekać się do pewnych chwytów, aby jedzenie się nie zmarnowało. I właśnie w ten sposób powstały moje pyszne cake pops.
SKŁADNIKI
- około 40 dag suchego ciasta z proszkiem do pieczenia Delecta (piernik, biszkopt, babka, ewentualnie kupne ciastka)
- 12 dag serka mascapone;
- 30 dag nutelli lub czekolady;
- około 10 dag masła;
- posypka maczek smak truskawkowy;
- posypka maczek smak owocowy tutit frutti;
- posypka maczek smak mango;
- posypka owocowy smak;
- patyki do lizaków.
WYKONANIE
Ciasto kruszymy, aby powstały okruchy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (troszeczkę odlewamy do polania kuleczek). Dodajemy serek. Do masy czekoladowej dodajemy pokruszone ciasto. Wszystko dobrze mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki. Gotowe kuleczki nakładamy na patyczek. Polewamy pozostawiona wcześniej czekoladą i posypujemy kolorowa posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)