sierpnia 11, 2014

ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Musze się przyznać, że uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Ostatnio odkryłam je z suszonymi pomidorami i ziołami. Pierwsze kupiłam, żeby sprawdzić czy będą mi smakowały. Były bardzo dobre, więc poszukałam przepisu i zrobiłam sobie właśnie takie śledzie sama. Jeśli jesteście rybomaniakami to koniecznie spróbujcie tak przyrządzonych!

ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI
  • 7 solonych filetów;
  • 1 cebula biała;
  • 1 cebula czerwona;
  • ząbek czosnku;
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii;
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano;
  • pieprz czarny;
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów Smak;
  • 0,5 słoiczka oleju z suszonych pomidorów;
  • łyżka octu winnego;
  • 1 szklanka octu spirytusowego.

WYKONANIE

Śledzie moczymy w wodzie około jednej godziny. Po tym czasie wodę wymieniamy na wodę z octem w proporcji 2:1 i zostawiamy na 30 minut. W międzyczasie na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebule pokrojone w półplasterki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy oregano, bazylię, pieprz, pokrojone w paseczki pomidory, olej i ocet winny. Marynatę dokładnie mieszamy, dokładamy do niej pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują podane na drugi dzień.

ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger