sierpnia 11, 2013

HERBATY KWITNĄCE

Zapraszam Was dzisiaj na test herbat kwitnących. Uzyskuje się je z herbacianych liści oraz z kwiatów. Herbatki takie zwija się ręcznie w kulki. Zapewne musi być to mozolna praca, ale efekt końcowy dla naszego oka zachwycający. Aby kwiat ładnie się rozwinął wrzucamy kulkę do wrzątku. Ja niestety pierwszą kulkę zalałam wrzątkiem i niektóre kwiatki się oderwały (ech pierwsze koty za płoty :)). Mimo to widok był olśniewający. Staliśmy i podziwialiśmy, jak każdy listek się rozwija, odkrywając przed nami kolejne warstwy, aby na końcu pokazać się w całej okazałości. Gdy kwiat rozwinie się w całości i gdy już ucieszymy oko, możemy przystąpić do degustacji herbatki.

HERBATY KWITNĄCE

HERBATA KWITNĄCA CENTURY LOVER zrobiona jest z białej herbaty. Po jej zaparzeniu pokazuje się piękny, duży, pomarańczowy kwiat lilii. Napar jest bardzo delikatny i aromatyczny. Herbatkę można zaparzać 3 razy w około 350-400ml. Podczas tych zaparzeń nie traci swoich walorów smakowych.

HERBATA KWITNĄCA JASMINE LICHI BALL to listki białej herbaty aromatyzowane kwiatem jaśminu. Aromat ten dominuje w herbatce, która pochodzi z Chin. Ta herbatka również może być zaparzana trzykrotnie.

HERBATA KWITNĄCA LICHI PLUM. Po zaparzeniu tej herbatki i rozwinięciu listków ukazuje się piękny, różowy kwiat. To delikatna, lekko aromatyczna herbatka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger