lipca 02, 2013

LODY WANILIOWE

Skuszona Waszymi przepisami i zdjęciami na lody, postanowiłam zrobić je sama. Potwierdzam, że nie ma lepszych lodów od tych domowych. Smakują tak, jak kiedyś, prawdziwe śmietankowe a nie jak dzisiaj - mleczna woda. Mocno śmietankowe, tłuste, nie za słodkie. Oczywiście trzeba wspomnieć, że nie mają konserwantów, sztucznych barwników i zapachów. Już wiem, że na waniliowych się nie skończy i będę szukać innych smaków.

LODY WANILIOWE

SKŁADNIKI
  • 1 l śmietanki 36%;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
  • 2 laski wanilii;
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

WYKONANIE

Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dolewamy cienkim strumieniem mleko. Na końcu dodajemy ziarenka wanilii i ekstrakt waniliowy. Przelewamy do pudełeczek i wkładamy do zamrażalnika. Po 6 godzinach można się zajadać. Tylko uwaga: nie można przestać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger