Skuszona Waszymi przepisami i zdjęciami na lody, postanowiłam zrobić je sama. Potwierdzam, że nie ma lepszych lodów od tych domowych. Smakują tak, jak kiedyś, prawdziwe śmietankowe a nie jak dzisiaj - mleczna woda. Mocno śmietankowe, tłuste, nie za słodkie. Oczywiście trzeba wspomnieć, że nie mają konserwantów, sztucznych barwników i zapachów. Już wiem, że na waniliowych się nie skończy i będę szukać innych smaków.
SKŁADNIKI
- 1 l śmietanki 36%;
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
- 2 laski wanilii;
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
WYKONANIE
Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dolewamy cienkim strumieniem mleko. Na końcu dodajemy ziarenka wanilii i ekstrakt waniliowy. Przelewamy do pudełeczek i wkładamy do zamrażalnika. Po 6 godzinach można się zajadać. Tylko uwaga: nie można przestać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)