Co roku robię jakiś dżemik na zimę. W tym padło na dżem truskawkowy z fruktozą. Fruktoza to cukier naturalny pochodzący z owoców. Świetnie tolerowany jest przez cukrzyków (nie podnosi dużo glikemi). Nadaje się też świetnie dla osób będących na dietach odchudzających. Dzięki żelfiksowi przygotowanie dżemu jest bardzo szybkie i proste. Zobaczcie sami.
SKŁADNIKI
- 2 kg truskawek;
- 2 szt żelfiksu (3:1);
- 125 g fruktoza.
WYKONANIE
Truskawki myjemy i obieramy. Wkładamy do rondla i rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy żelfiksy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dosypujemy fruktozę, chwilkę jeszcze gotujemy, cały czas mieszając. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)