czerwca 29, 2013

DŻEM TRUSKAWKOWY DLA DIABETYKÓW

Co roku robię jakiś dżemik na zimę. W tym padło na dżem truskawkowy z fruktozą. Fruktoza to cukier naturalny pochodzący z owoców. Świetnie tolerowany jest przez cukrzyków (nie podnosi dużo glikemi). Nadaje się też świetnie dla osób będących na dietach odchudzających. Dzięki żelfiksowi przygotowanie dżemu jest bardzo szybkie i proste. Zobaczcie sami.

DŻEM TRUSKAWKOWY DLA DIABETYKÓW

SKŁADNIKI
  • 2 kg truskawek;
  • 2 szt żelfiksu (3:1);
  • 125 g fruktoza.

WYKONANIE

Truskawki myjemy i obieramy. Wkładamy do rondla i rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy żelfiksy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dosypujemy fruktozę, chwilkę jeszcze gotujemy, cały czas mieszając. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger