maja 28, 2013

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Nie wiem czy też tak macie, że nie możecie utrafić z ilością ziemniaków na obiad. Mnie często się to zdarza. I wczoraj niestety też mi się to przytrafiło. Aby ich nie zmarnować zrobiłam zapiekankę, która okazała się pyszną kolacją.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI

  • około 5 sztuk ugotowanych ziemniaków;
  • 1 cukinia;
  • cebula czerwona i biała;
  • papryka żółta;
  • ser żółty;
  • wędlina;
  • przyprawy sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, majeranek;
  • oliwa.

WYKONANIE

Garnek ceramiczny smarujemy oliwą. Ziemniaki i cukinie kroimy w plastry. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Układamy w naczyniu na przemian ziemniaki, cukinia, cebula i wędlina. Gdzieniegdzie wtykamy paprykę. Posypujemy przyprawami. Na wierzch ścieramy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku 20 minut, w temperaturze 160 stopni. Gotowe! Prawda, że szybko i smacznie?

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger