marca 03, 2013

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Ostatnimi czasy to właśnie kapusta pekińska robi furorę w naszych kuchniach. Surówka z niej jest prosta, szybka i pyszna. W zależności czym ją doprawimy, będzie różnie smakować. Ja najczęściej dodaję oliwę z oliwek, choć przyznam, że najlepiej smakuje mi z majonezem. Niestety kalorie powodują, że majonez idzie w odstawkę.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska;
  • 1 szt. jabłka;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • szczypiorek;
  • natka pietruszki;
  • sól i pieprz;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • łyżka soku z cytryny.

WYKONANIE

Kapustę myjemy i kroimy. Wsypujemy do miseczki. Jabłuszko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Szczypior i natkę siekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy łyżkę soku z cytryny. Dolewamy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Surówka gotowa!

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger