lutego 27, 2013

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Zimą a zwłaszcza w okresie postu spożywamy więcej ryb. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony jest śledziom. Proponuję podać je pod pierzynką. Pod tą nazwą kryje się smaczna sałatka, która dzięki użyciu min. ziemniaków jest bardzo sycąca. Sądzę, że będzie ona wspaniałym uzupełnieniem imprezowego menu. Sałatka ta to także fajny pomysł na szybki obiad. Polecam!

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

SKŁADNIKI

  • 0,50 dag śledzi matijas;
  • 1 cebula;
  • 1 słoiczek buraczków domowych SMAK*;
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej;
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach;
  • 2 ogórki kiszone;
  • 3 jajka ugotowane na twardo;
  • majonez;
  • jogurt naturalny;
  • pieprz czarny świeżo zmielony PRYMAT;
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony PRYMAT.

WYKONANIE

Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu kroimy je w kosteczkę i układamy w szklanym, przezroczystym naczyniu. Dzięki temu widoczne będą wszystkie warstwy naszej sałatki. Na ryby układamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieprzymy i przykrywamy warstwą sosu majonezowo-jogurtowego. Buraczki SMAK odcedzamy i ścieramy na tarce jarzynowej. To będzie kolejna warstwa. Następnie kolej na kukurydzę i starte na tarce ziemniaki. Później układamy drobno posiekane ogórki kiszone. Na to pieprz i warstwa sosu. Na wierz ścieramy jajka na drobniutkich oczkach tarki i wszystko przyprószamy kolorowym pieprzem PRYMAT.

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

* Do tej sałatki zawsze wykorzystuję buraczki SMAK. Nie opłaca się przecież gotować 2 buraków przez 2 godziny. W słoiczku mamy młode, małe kuleczki w zalewie słodko-ostrej. Wypróbujcie je, ponieważ świetnie poprawiają smak nie tylko tej sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger