Poczęstujcie się dzisiaj pysznym ciastem z jabłkami i budyniem. Przeglądając różne propozycje na ciasta z jabłkami zauważyłam ów przepis. Na pierwszy rzut oka niby zwykłe kruche ciasto, jabłka i budyń, ale w całości tworzą przepyszne zestawienie. Na pewno będę wracać często do tego ciasta. Miam miam.
SKŁADNIKI
- 4 szkl. mąki;
- 1 szkl. cukru;
- 1 całe jajko;
- 2 żółtka;
- 25 dag masła;
- 2 łyżki śmietany;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
DODATKOWO
- ok. 1,5kg jabłek;
- 2 budynie śmietankowe;
- 0,75l mleka.
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki. Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy dno tortownicy (u mnie o średnicy 18 cm), na której znajduje się już papier do pieczenia. Jabłka układamy gęsto, jedno przy drugim, zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru czyli ok.1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)