listopada 15, 2012

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Poczęstujcie się dzisiaj pysznym ciastem z jabłkami i budyniem. Przeglądając różne propozycje na ciasta z jabłkami zauważyłam ów przepis. Na pierwszy rzut oka niby zwykłe kruche ciasto, jabłka i budyń, ale w całości tworzą przepyszne zestawienie. Na pewno będę wracać często do tego ciasta. Miam miam.


SKŁADNIKI
  • 4 szkl. mąki;
  • 1 szkl. cukru;
  • 1 całe jajko;
  • 2 żółtka;
  • 25 dag masła;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

DODATKOWO

  • ok. 1,5kg jabłek;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 0,75l mleka.

WYKONANIE

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki. Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy dno tortownicy (u mnie o średnicy 18 cm), na której znajduje się już papier do pieczenia. Jabłka układamy gęsto, jedno przy drugim, zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru czyli ok.1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger