Na niedzielny podwieczorek postanowiłam zaserwować babkę marmurkową. Już podczas pieczenia cały dom przeszedł jej zapachem. Po wyjęciu nie pozwoliliśmy jej na samotność. Zanim zdążyła ostygnąć, jej wielkość zmniejszyła się o połowę. Polecam Wam ten przepis, ta babka to doskonały dodatek do pysznej herbatki.
SKŁADNIKI
- 1 szkl. mąki pszennej;
- 10 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 20 dag margaryny;
- 15 łyżek cukru;
- 4 jaja;
- 0,5 szkl. mleka;
- cukier wanilinowy;
- 1-2 łyżki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrami. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i ciągle ucieramy do uzyskania puszystej masy. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do keksówki a do reszty dodajemy kakao. Masę z kakao wlewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min, do „suchego patyczka”. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)