października 01, 2012

JABŁECZNIK Z MĄKĄ KRUPCZATKĄ

Ponieważ pora na jabłka trwa, a ja uwielbiam różnego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, postanowiłam upiec jabłecznik z mąką krupczatką. Ciasto to jest bardzo delikatne i kruche. Dodatek kurkumy uczynił je bardzo żółciutkim. Przepis ten pochodzi z blogu, którego adres gdzieś mi się zawieruszył. Obiecuję, że gdy do odnajdę, uzupełnię o niego wpis. Polecam Wam placuszek.


SKŁADNIKI

  • 1,5 szkl. mąki pszennej;
  • 1,5 szkl. mąki krupczatki;
  • 6 żółtek;
  • 1 margaryna;
  • 1 łyżka smalcu;
  • 0,5 szkl. cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta kurkumy;
  • jabłka.

PIANA

  • białka od ciasta;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 0,5 szkl. cukru.

WYKONANIE

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wykładamy na stolnicę i siekamy nożem. Potem wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin. W tym czasie obieramy jabłka i lekko je przesmażamy (ja dodałam do nich galaretkę cytrynową). Cukru nie dodawałam, ponieważ lubię, gdy jabłuszka są kwaskowe.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo do formy silikonowej, jeśli ktoś takową posiada). Na ciasto wykładamy jabłka. W pierwotnym przepisie nie było piany z białek. Ja ubiłam białka, dodałam 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta i układamy na białkach. Pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger