Bardzo lubię te owoce i chciałabym zatrzymać trochę lata w słoiku. Zimą w sam raz jako dodatek do ciast, galaretek i deserów. Jeśli ktoś zechce, to gorąco polecam. Teraz jest najlepsza pora na taką akcję.
SKŁADNIKI
- gruszki/brzoskwinie 3 kg;
- 3 l wody;
- 1 kg cukru;
- można dodać wanilię, cynamon, goździki;
- kwasek cytrynowy;
- ocet.
WYKONANIE
Przygotowujemy miskę z zimną wodą i dolewamy ok. 4 łyżek octu. Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na 4 części i wrzucamy do miski z octem, dzięki czemu owoce nam nie ściemnieją. Zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy aż ten się rozpuści. W czyste słoiczki wsypujemy na czubku łyżeczki kwasek cytrynowy, układamy owoce i zalewamy gorącym syropem. Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 min i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)