września 30, 2012

GRUSZKI I BRZOSKWINIE W SYROPIE

Bardzo lubię te owoce i chciałabym zatrzymać trochę lata w słoiku. Zimą w sam raz jako dodatek do ciast, galaretek i deserów. Jeśli ktoś zechce, to gorąco polecam. Teraz jest najlepsza pora na taką akcję.


SKŁADNIKI

  • gruszki/brzoskwinie 3 kg;
  • 3 l wody;
  • 1 kg cukru;
  • można dodać wanilię, cynamon, goździki;
  • kwasek cytrynowy;
  • ocet.

WYKONANIE

Przygotowujemy miskę z zimną wodą i dolewamy ok. 4 łyżek octu. Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na 4 części i wrzucamy do miski z octem, dzięki czemu owoce nam nie ściemnieją. Zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy aż ten się rozpuści. W czyste słoiczki wsypujemy na czubku łyżeczki kwasek cytrynowy, układamy owoce i zalewamy gorącym syropem. Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 min i odwracamy do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger