września 16, 2012

CIASTO CAŁOROCZNE

Jest to jedno z moich ulubionych ciast z owocami. W zależności jakich użyjemy owoców, smak będzie się zmieniał. Ja miałam świeże owoce (jabłko, gruszka, malina, rabarbar) ale można użyć owoców mrożonych lub z kompotu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i maślane, w smaku trochę przypominające drożdżowca. Wypróbujcie je, bo naprawdę warto.


SKŁADNIKI

  • 3 szkl. mąki pszennej;
  • 1,5 szkl. cukru;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 0,75 paczki margaryny lub masła;
  • 0,75 szkl. mleka zsiadłego lub maślanki;
  • 3 jaja;
  • owoce.

KRUSZONKA

  • 1 szkl. maki;
  • 2-3 łyżki cukru;
  • ok. 7 dag masła;
  • cukier wanilinowy.

WYKONANIE

Całe jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy mleko (u mnie maślanka). Następnie wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem. Na koniec dolewamy roztopioną, lekko schłodzoną margarynę. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger