Jest to jedno z moich ulubionych ciast z owocami. W zależności jakich użyjemy owoców, smak będzie się zmieniał. Ja miałam świeże owoce (jabłko, gruszka, malina, rabarbar) ale można użyć owoców mrożonych lub z kompotu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i maślane, w smaku trochę przypominające drożdżowca. Wypróbujcie je, bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI
- 3 szkl. mąki pszennej;
- 1,5 szkl. cukru;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,75 paczki margaryny lub masła;
- 0,75 szkl. mleka zsiadłego lub maślanki;
- 3 jaja;
- owoce.
KRUSZONKA
- 1 szkl. maki;
- 2-3 łyżki cukru;
- ok. 7 dag masła;
- cukier wanilinowy.
WYKONANIE
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy mleko (u mnie maślanka). Następnie wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem. Na koniec dolewamy roztopioną, lekko schłodzoną margarynę. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)