maja 16, 2012

JABŁECZNIK

 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony jabłecznik.


SKŁADNIKI

  • 0,5 paczki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki (niepełne)
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • ok. 1 kg jabłek
  • cynamon
  • gruby cukier

WYKONANIE

Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy dno małej tortownicy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub wykorzystujemy smażone ze słoika. Posypujemy je cynamonem. Jeśli ktoś lubi, może też pokropić aromatem pomarańczowym. Następnie przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger