Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony jabłecznik.
SKŁADNIKI
- 0,5 paczki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki (niepełne)
- 1 jajko i 1 żółtko
- ok. 1 kg jabłek
- cynamon
- gruby cukier
WYKONANIE
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy dno małej tortownicy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub wykorzystujemy smażone ze słoika. Posypujemy je cynamonem. Jeśli ktoś lubi, może też pokropić aromatem pomarańczowym. Następnie przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)