maja 30, 2012

CAPPUCCINO

 Szczególnie polecam kawoszom, wyczuwalny smak kawy, a do tego kwaskowe wiśnie.


SKŁADNIKI

  • biszkopt kakaowy, zamiast łyżki maki, dodajemy łyżkę kakao.
  • wiśnie świeże, mrożone (ok. 0,70 dag) lub z kompotu. Ja miałam kompoty.
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • masa śmietanowa Dr. Oetkera
  • okrągłe biszkopty
  • polewa czekoladowa
  • kawa cappuccino, ja dodaję łyżkę kawy rozpuszczalnej 

WYKONANIE

Biszkopt nasączamy kawą. Na soku wiśniowym i wodzie (płynu ma być 0,5 l) gotujemy kisiel z mąką. Dodajemy wydrylowane wiśnie, ja dodałam jeszcze dżem wiśniowy. Kisiel wykładamy na biszkopt.
Śmietanę ubijamy z masą śmietanową Dr. Oetkera, wykładamy na wiśnie. Na śmietanę wykładamy biszkopty zamoczone w kawie. Na wierzchu robimy zygzaki z polewy czekoladowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger